När du hämtar hyrbilen

När du hämtar bilen är det förstås viktigt att läsa igenom hyresavtalet så att allt ni kommit överens om finns med och att allt stämmer.

Kolla igenom bilen

Det är dock inte bara hyresavtalet som kan behöva granskas, utan faktiskt också bilen. Kontrollera bilens mätarställning med vad som står angivet i hyresavtalet. Kontrollera bilens skick, titta ifall den har några skador eller skrapmärken eller annat att anmärka på. Inte för att den inte skulle gå att köra trots lite skrapmärken, utan att det finns angivet i hyresavtalet ifall bilen är repad när du får den. Står det ingenting kan hyrbilsfirman få för sig att det är du som orsakat skadorna och då riskerar du att tvingas betala dyra reparationskostnader i efterhand. Ta helst foton på bilens eventuella skador så du har något bevis. Ett bra tips är att fota från varje hörn med mobilkamera. Då täcker du största delan av bilen. Även däcken kan vara bra att fota. Och ha gärna med dig en representant från hyrbilsfirman när du granskar bilen. När du ändå tittar på bilen är det bra att kontrollera så att den eventuella extrautrustning du har bett om verkligen finns på plats.

Depositionsavgift

Ta också en koll på vilket belopp som kommer att debiteras på ditt kreditkort direkt och hur mycket du senare kommer att vara skyldig att betala. Det brukar vara vanligt att en del av hyrsumman debiteras på en gång, som en slags depositionsavgift och att man sedan betalar resten vid tillbakalämnandet. I vissa länder är det en väldigt hög depositionsavgift och då kan det krävas att du har en rätt hög kredit på ditt kreditkort, så du inte riskerar att bli av med hela reskassan bara på grund av depositionsavgiften.

Innan du kör iväg med bilen, se till att du har koll på vilket bränsle man använder till den, hur man öppnar bränsleluckan, ifall det finns domkraft och reservhjul, hur man slår på lyset och så vidare. Känn efter så du känner dig trygg och säker att bege dig ut i trafiken med din hyrbil.