Innan du bokar hyrbil

Innan du bokar

Innan du bokar din hyrbil finns det ett antal saker du bör kolla upp. Exakt vad som är viktigt att kolla upp kan förstås variera kraftigt från land till land. Men här listar vi några generella saker som alltid kan vara bra att ta en närmare titt på redan innan bokningen.

Åldersgränser

Det kan finnas åldersgränser för att få hyra bil och dessa gränser kan skilja sig ganska mycket åt mellan olika länder. Det vanligaste är en åldersgräns på 21 år. Här i Sverige gäller 18 år. Men även om man får hyra bil när man har denna ålder inne så kan det ändå vara värt att tänka till lite extra innan bokning. Det är nämligen så att det brukar tillkomma en extra avgift ifall föraren är under 25 år. Det innebär alltså att man får hyra bil även om man är mellan 18 och 25 eller 21 och 25 år, men att det är dyrare än om man har fyllt 25 år. Åker man i ett större sällskap och kommer att vara fler förare så kan det vara värt att teckna avtalet på den av er som har fyllt 25, om det finns någon. Dock kan det också finnas en övre åldersgräns – hos vissa hyrfirmor är det inte tillåtet att hyra bil ifall man till exempel har fyllt 70 år. Tänk på att det också kan tillkomma en avgift ifall man är flera förare som ska köra hyrbilen. Det kan också krävas att samtliga förare följer med och hämtar ut hyrbilen och att alla visar upp sina körkort då. En del hyrbilsfirmor kräver inte bara att föraren ska ha uppnått en viss ålder, utan också att han eller hon har haft sitt körkort under en viss tid, exempelvis ett år.

Landsgränser

Förutom åldersgränser kan du behöva fundera över det där med landsgränser. Kommer du att köra hyrbilen över en landsgräns? Vissa hyrbilsbolag är restriktiva med detta. Till och med här i Sverige är det inte alla hyrbilsfirmor som godkänner att du tar hyrbilen över till Finland, Danmark eller Norge. Att ta med hyrbilen ombord på en färja godkänns inte heller alltid av hyrbilsbolagen.

Kostnader

Det kan också variera kraftigt hur mycket det kostar att hyra bil. Inte minst skiljer det sig åt utomlands. Det går att jämföra kostnader för hyrbil på vissa sajter på nätet. När du jämför är det då dock viktigt att du ser till att jämföra samma typ av bil och kollar att samma förmåner och tjänster ingår på alla de hyrbilsfirmor du jämför. Kontrollera också hur debiteringen av körsträcka ser ut. Vissa hyrbilsfirmor har fria mil, andra har debitering per mil istället. Vad som är mest förmånligt beror på hur långt du ska åka. Om du ska köra långt är det förstås bra med fria mil, men då blir grundhyran för hyrbilen högre. Om du istället ska åka en kortare sträcka kan det löna sig med milhyra eftersom du då får ner kostnaden för grundhyra av bilen. Vet du hur länge du behöver ha hyrbilen? Det brukar löna sig att ange en bestämd tid redan vid bokning. Hos vissa hyrbilsbolag kan man förlänga uthyrningstiden i efterhand, men det kan tillkomma extra kostnader. Det där med försäkring och självriskeliminering är ett kapitel för sig, men som förstås också påverkar kostnaden för hyrbilen.

Vad ingår i kostnaden?

När du jämför kostnader är det förstås A och O att noggrant kolla upp vad som ingår i kostnaden för hyrbilen. Vilken självrisk behöver du betala vid en eventuell olycka? Finns det möjlighet att teckna självriskeliminering eller självriskreducering i förväg och är det i så fall ens prisvärt? Om olyckan är framme så du skulle få punktering, eller om bilen skulle gå sönder, vilken slags service erbjuder då hyrbilsbolaget? Kan du till exempel få en ny bil inom bara någon timme, eller förväntas det att du själv måste ringa efter bärgare och ta dig till resmålet på något annat sätt? Hur gör du om hyrbilsfirman är stängd och något händer, finns det något journummer att nå hjälp på? Hur mycket kostar de eventuella tillbehör du behöver? Vad kostar det om du behöver ha bilen längre än ni först kommit överens om?

Lokala trafikregler

Tänk på att läsa på om lokala trafikregler för det område du ska besöka. Många reseguider online ger tips på trafiktempo, lagar och vägskyltar. Att läsa reseguide har också fördelen på att du får tips på fina områden och sevärdheter. Vissa reseguider tipsar även om bästa platserna att hyra bil på.